Umanismul

UMANISMUL EUROPEAN – reprezinta un curent literar aparut in timpul Renasterii (secolul XIV – XVI), mai intai in Italia, extinzandu-se la nivelul Europei care promova o cultura laica si milita pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii umane, bazandu-se pe redescoperirea valorilor antichitatii greco-latine. Umanismul are ca preocupare omul si problematica sa considerand o fiinta umana perfecta, care este armonios fizic si intelectual, pasionat de toate formele de cunoastere, cu o cultura vasta, stapan pe limbile clasice, muzica, filozofie si stiinte. Prototipul omului universal fiind reprezentat prin excelenta de Leonardo da Vinci.
Printre trasaturile umanismului european se numara urmatoarele. Acesta pune accept pe faptul ca omul este o fiinta rationala, libera, inzestrata cu demnitate si liber arbitru, capabil sa decida ceea ce este bine si rau, avand un caracter perfectibil. Invamanatul se orienteaza si el catre disciplinile umaniste: studierea limbilor vechi, a poeticii, a istoriei, a filozofiei, a moralei, dar si a educatiei fizice si a igienii, punandu-se accent si pe sanatate fizica.

UMANISMUL ROMANESC – s-a manifestat mai tarziu decat cel european, mai precis in secolele XVI-XVIII, fiind considerat perioada de maxima efervescenta a acestui curent literar in Tarile Romane. A patruns la noi prin scrierile in limba greaca si latina care circularu in tipariturile romanesti.
Cronicarii moldoveni, Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, erau boieri luminati, cunoscatori de limbi straine cu studile facute in strainatate. Scopul lucrarilor istorice realizate de acestia era fomrarea cunostintei nationale, formarea cunostintei apartenente la o tara si un neam. In acelasi timp, lucrarile istorice apartinand acestora argumenteaza etnogeneza romaneasca si latinitatea limbii romane.
Letopisetul Tarii Moldovei este cea mai importanta cronica ce vizeaza istoria Moldovei, fiind scris pe rand de cei trei.
Cronica boierului Grigore Ureche curpinde evenimentele petrecute in istoria Moldovei, din anul 1359 (de la intemeiere) pana la a doua domnie a lui Aron-Voda (1594).
Miron Costin, cel mai erudit cronicar moldovean si fin diplomat, reconstituie evenimentele petrecute intre 1595 si 1661.
Ion Neculce, primul nostru povestitor artist, consemneaza evenimentele petrecute intre anii 1661 si 1743, o etapa dramatica a istoriei Moldovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *