Ratiune si pasiune

Raportul dintre rațiune și pasiune ce domină existența umana

Ratiunea este discernamantul pe care creierul uman il poseda si il ajuta sa faca alegerile corecte.

Pasiunea este dorinta interioara care domina corpul omenesc in diferite situatii, impunandu-se intr-un mod brutal asupra lui.

Raportul dintre ratiune si pasiune trebuie sa fie unul care sa redea echilibrul sufletesc, sa ajute starea de spirit sa-si gaseasca partile bune dintre cele doua si sa le combine astfel incat sa reuseasca sa nu ajunga la extreme.

Un prim argument in sustinerea tezei este ratiunea care reprezinta singura capacitate a fiintei umane care ne diferentiaza de cele animale. Ratiunea implica o gandire sanatoasa si o putere de decizie in functie de situatiile vietii. Omul reuseste sa gaseasca ceea ce este corect pentru a se ghida in viata. Un exemplu potrivit pentru sustinerea argumentului ar fi din opera “Enigma Otiliei”, mai exact Felix Sima si Otilia Marculescu, Felix fiind adolescentul indragostit de Otilia, dezvoltand o iubire adolescentina. Avansand in opera, dupa diferite incercari de a fi impreuna, ea fuge cu Pascalopol, un barbat mai in varsta. Altfel, Felix hotaraste sa se axeze mai mult pe cariera si sa foloseasca ratiunea in urmatoarele decizii care ii ghideaza viata.

Un al doilea argument pentru fundamentarea tezei este pasiunea ca dorinta arzatoare ce devine una carnala cand doua corpuri se simt atrase unul de celalalt si-si doresc sa fie impreuna, pasiunea atinge limitele fericirii, disparand gandirea. Totul se reflecta asupra momentului oportun in care domina pasiunea. In acelasi timp, pasiunea poate naste diferite alte sentimente precum iubire sau ura, cat si tristete sau depresie daca nu este consumata. Un exemplu elocvent ar fi iubirea dintre Maitreyi si Allan din opera “Maitreyi” scrisa de Mircea Eliade. Cei doi s-au cunoscut si s-au indragostit, existand intre ei o pasiune care-i atragea, dar religia ii despartea, asadar pasiunea dintre cei doi devenea tot mai puternica datorita acestei nepermisiuni de a fi impreuna. Cei doi erau calauziti de pasiunea dintre ei pana parintii lui Maitreyi i-au despartit.

Pe de alta parte, pasiunea si ratiunea pot fi imbinate pentru a gasi un echilibru interior. Imbinarea celor doua poate rezulta o iubire pasionala cat si o gandire rationala care sa te ajute sa o pastrezi si sa o cultivi intr-un mod pozitiv.  Astfel, un om reuseste sa aiba o viata buna din toate punctele de vedere. Un exemplu care sa sustina argumentul este opera “Baltagul” de Mihail Sadoveanu. Vitoria Lipan reuseste sa imbine pasiunea si ratiunea. Ea ii purta sotului sau o iubire sincera, dar cand afla ca el s-ar putea sa fi incetat din viata, ramane cu picioarele pe pamant si porneste in cautarea lui, pastrandu-si ratiunea.

Avand in vedere aceste caracteristici, ratiunea si pasiunea, doua elemente importante ale universului care ghideaza omul in viata au un rol deosebit pentru ceea ce se intampla.

In opinia mea, este bine sa stii sa faci diferenta intre ratiune si pasiune, sa poti sa-ti pastrezi un echilibru in viata, sa fii fericit dar sa stii cum sa folosesti fericirea intr-un mod pozitiv si corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *