Organizarea materialului genetic la procariote

Organizarea materialului genetic la procariote

  • Procariotele sunt organisme unicelulare, care nu au nucleu prevazut cu membrana nucleara si nu contin mitocondrii si aparat Golgi.
  • Materialul lor genetic formeaza nucleoidul, dispus in citoplasma.
  • Din categoria organismelor procariote fac parte bacteriile si algele albastre-verzi.
  • Celula bacteriana prezinta la exterior un perete celular si o membrana celulara, ce delimiteaza la interior citoplasma. In centrul celulei este dispus nucleoidul.

Materialul genetic la procariote (bacterii)

Este reprezentat de o molecula de ADN, dispusa in citoplasma si care formeaza cromozomul unic bacterian, ce este fixat de membrana celulara prin mezozomi.

Cromozomul bacterian are forma circulara, fiind reprezentat de o molecula de ADN dublucatenar, care este impachetata, prezentand circa 50 de bucle. Buclele sunt fixate prin “cleme” de ARN. Fiecare bucla prezinta super-rasuciri. Cromozomul bacterian contine cca 2000 – 3000 de gene ce se transmit inlantuit, formand o singura grupa de linkage.

Celulele bacteriene pot avea si material genetic (extracromozomul bacterian) reprezentat de plasmide.

Plasmidele sunt structuri extracromozomiale, separate fizic de cromozomul bacterian si care se replica independent de acesta. Plasmidele sunt molecule circulare de ADN bicatenar, care contin un numar redus de gene, cca 6-8. Ele reprezinta un minicromozom.

In celulele bacteriene pot fi prezente plasmide, cum ar fi:

  • factorul F (factorul de sex), contine gene care pot fi transferate unei alte celule bacteriene, avand rol in recombinarea genetica;
  • factorul R, confera bacteriilor rezistenta la antibiotice.

Deci, plasmidele le confera bacteriilor caractere suplimentare, specifice, fapt ce mareste heterogenitatea populatiilor bacteriene si au rol important in recombinarea genetica, determinand astfel cresterea variabilitatii genetice in cadrul speciei. Heterogenitatea populatiilor bacteriene reprezinta un avantaj selectiv in adaptarea la mediu a acestora. De asemenea, plasmidele sunt folosite ca vectori in ingineria genetica, in vederea realizarii unor molecule de ADN recombinat.

Materialul genetic de la procariote este superior fata de cel de la virusuri prin existenta materialului genetic suplimentar extracromozomial, reprezentat de plasmide si prin existenta celor doua tipur de acizi nucleici – ADN si ARN, care dau posibilitatea realizarii proceselor de sinteza proteica in celula bacteriana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *