Nuvela psihologica – Moara cu noroc

Nuvela psihologica

(citește comentariu bac Nuvela psihologica Moara cu noroc)

Definitie

Nuvela psihologica este tipul de nuvela axat pe conflictul interior al personajului in care actiunea urmareste declinul acestuia sub aspect moral si spiritual.

Caracteristici

Nuvela psihologica surprinde personaje din toate mediile sociale: negustori, targoveti, hangii, porcari, tarani, etc.

Se urmareste dezumanizarea personajului influentat de bani sau dorinta de imbogatire. Apar ca motive literare: banul, averea, mostenirea. Se urmaresc stari sufletesti si trairi aparte: frica, alienarea, erosul, obsesia, toate surprinse prin procedeul analizei psihologice, ca mijloc de investigare a psihologiei umane.

Conflictul interior este puternic si surprins in opera in detrimetul celui exterior. De obicei, se realizeaza alorificarea morala a textului de analiza psihologica.

Opera literara “Moara cu noroc” – Ioan Slavici

Incadrarea in perioada literara si curent literar

Opera apartine perioadei marilor clasici si curentului literar realism. In mod veridic, realitatea apasatoare a schimbarii si transformarii umane este surprinsa in proza cu incercarea de moralizare specifica lui Slavici, dar fara a infrumuseta in vreun fel soarta personajelor.

Elemente ale realismului prezente in opera

  • tema de insiratie, viata sociala;
  • surprinderea diferitelor categorii sociale, punandu-se in evidenta conflictul dintre ele;
  • personajul este vazut in evolutie realizandu-se o analiza psihologica a acestuia
    este surprins un mediu social caracterizat sub toate aspectele, in care personajul isi gaseste locul si propriul destin;
  • apare degradarea individului si tema de inspiratie prezinta o realitate neinfrumusetata in care limbajul joaca un rol esential.

Aparitia operei

Opera este publicata in volum in anul 1881, volumul intitulandu-se “Novele din popor”. Titlul volumului sugereaza specia literara a operelor cuprinse si tema de inspiratie: viata sociala, rurala. In aceeasi tema se mai incadreaza opere precum “Padureanca”, “Scormon”, “Gura satului”.

Explicarea titlului

Titlul operei, din punct de vedere morfologic este alcatuit din doua substantive comune. In sens denotativ, face referire la un spatiu amenajat pentru a se macina cereale si sansa. In sens conotativ, titlul ilustreaza in primul rand, ironia naratorului pentru soarta personajului principal. Locul luat in arenda, o fosta moara transformata in han ar trebui sa aduca prosperitatea celui care se muta acolo, insa norocul in acel loc nu si-l face hangiul ci ii este impus de catre Samadau. Deci, moara cu noroc, este un loc nefast care datorita influentei negative exercitate in special de Samadau, isi va pune amprenta si asupra personajului principal care parcurge toate treptele decaderii.

Tema operei si structura compozitionala

Tema, specifica nuvelei psihologice o constituie dezumanizarea sub influenta nefasta a banului. In cele 17 capitole se urmareste caderea continua sub aspect moral si spiritual a personajului literar Ghita, surprinsa si prin intermediul conflictului interior. Opera are o structura liniara si atrage toate personajele intr-un conflict major.

Comentarea incipitului

In incipit, personajul secundar mama lui, Ana (batrana) povesteste despre faptul ca nu banii conteaza ci linistea sufleteasca, dar nu se baga in viata tinerilor, lasand totul in voia destinului. Ea defapt simtea frica de schimbare, de ceea ce va urma, mentionand “mi-e greu sa parasesc coliba in care mi-am petrecut viata…ma cuprinde un fel de spaima”, dar nu-si paraseste copiii si incearca sa se obisnuiasca cu ideea “si-mi vine sa rad cand mi-o inchipuiesc ca circiumarita”. Inceputul este simetric cu finalul deoarece se regaseste in aceeasi ipostaza.

Comentarea finalului

Finalul este reprezentat de reluarea incipitului prin faptul ca batrana pune seama intamplarilor pe voia sortii si a destinului care isi urmeaza cursul. Batrana se regaseste din nou la Moara cu noroc, impreuna cu copiii, dar de data asta regretand situatia in care se afla.

2 thoughts on “Nuvela psihologica – Moara cu noroc”

  1. cezara says:

    mersi mullltttt!!!! mi a fost foarte de folos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *