Nocturna George Bacovia

Se lucreaza pe o strofa data din poezia Nocturna George Bacovia.

Clar de noapte parfumat,
O gradina cu orizontul departat…
Si in somn, pe banca veche, cugetari se contrazic,
Greierul zimteaza noaptea, cu nimic.

Fragmentul dat apartine operei  “Nocturna” de George Bacovia.
Opera data apartine genului liric, avand toate trasaturile acestuia.
Titlul textului este foarte sugestiv, aflat in stransa legatura cu tema textului. “Nocturna” sugereaza in totalitate momentul ideal pentru a crea versuri. Titlul este asociat cu tema textului, care este tot noaptea. Motivele literare care constituie tema sun “clar de noapte parfumat”, “orizontul departat”.

Ideile poetice sunt in stransa legatura cu intreg continutul tetului. incepand cu mometul ideal ales de eul liric pentru a scrie versuri, se creaza un tablou din natura in care se coloreaza o banca veche intr-o gradina, unde insusi eul liric este infatisat intr-un greiere. Acesta nu perturba echilibrul, ci isi petrece noaptea dormind “Si in somn pe banca veche” si “Greierul zimteaza noaptea cu nimic”.

Limbajul figurat este prezent si ajuta la formarea tabloului naturii. Metafora “clar de noapte parfumat” arata momentul popice creatiei. Epitetul “banca veche” sugereaza un loc neatins si cuprins de fortele naturii. Imaginea vizuala “O gradina cu orizontul departat” creaza locul feeric in care eul liric realizeaza tabloul.

Strofa data este un catren cu rima imperecheata.

Avand in vedere aceste caracteristici, strofa data apartine genului liric.

2 thoughts on “Nocturna George Bacovia”

    1. admin says:

      Z (am castigat) 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *