Neomodernismul – Nichita Stanescu

Neomodernismul

Poetul Nichita Stanescu se incadreaza in perioada post-belica a literaturii romane, fiind un poet neomodern alaturi de Gellu Naum.
In cadrul liricii romanesti, reprezinta un inovator al limbajului poetic asezandu-se in galeria poetilor Mihai Eminescu si Tudor Arghezi.

Neomodernismul este un curent literar aparut in spatiul autohton intre anii 1960 si anii 1980 care promova o noua viziune asupra modernitatii literaturii. Membrii acestei generatii sunt cunoscuti si sub numele de saizecisti.

Caracteristici ale neomodernismului in opera lui Nichita Stanescu

 • poezia este considerata o modalitate de cunoastere deplina si ea contrariaza permanent asteptarile criticilor
 • poezia este definita pe coordonatele existentei si ale cunoasterii, de aceea urmareste lupta sinelui cu sinele si confruntarea dintre ganditor si creator;
 • sunt abordate din nou teme ale literaturii romane;
 • se creaza un univers original in poezie in care abstractul ia forma concreta, iar legatura dintre abstract si concret se realizeaza bivalent;
 • caracteristica predominanta a limbajului este ambiguitatea impinsa pana la aparenta de absurd si nonsens;
 • metaforele devin originale datora subtilitatii lor, iar imaginile artistice sunt insolide.

Poetul este cand bantuit de “ingerul” cunoasterii si al speculatiei metafizice, iar viziune lui stau sub semnul imaginatiei, cand posedat de “daimonul” trairii si scufundarii in materie, iar viziunile stau sub semnul unui regim senzitiv. Cele doua ipostaze sunt si doua moduri de cunoastere a lumii.
In universul sau poetic, descoperim alternanta pulsatorie a unui univers inteligibil, populat de esente si idei in sens platonician, imaginile tradand aspiratia dezmarginirii eului si a integrarii in Marele Tot, si a unui univers sensibil, populat de fenomene, indivizi, materie, imaginile sugerand refugiul in concretul teluric si in individual.

 

4 thoughts on “Neomodernismul – Nichita Stanescu”

 1. Elena says:

  Ai multe greseli de scriere!

  1. admin says:

   Sincer, Elena, draga, nu stiu la care greseli te referi. Majoritatea postarilor cuprind texte facute de o doamna profesoara. Probabil te referi la scrierea cuvintelor, eu le-am scris in graba ca sa aiba acces rapid la ele cei care au nevoie si ma gandesc ca sunt in stare sa-si dea seama ca maagzn inseamna magazin. Eu nu castig nimic pentru munca pe care am depus-o sa iti dau tie acces la aceste informatii, dar multumesc de comentariu.

 2. Laura says:

  M-au ajutat aceste informatii. Multumesc!

  1. admin says:

   Cu mare placere, Laura! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *