Romanul experientei – Maitreyi – Mircea Eliade

Romanul experientei Maitreyi – Mircea Eliade

Eseu – comentariu

Incadrare in perioada literara

Personalitate complexa a culturii romane, scriitorul Mircea Eliade s-a facut cunoscut in lume si prin nuvelele si romanele sale cat si prin lucrarile stiintifice in domenii diferite precun istoria religiilor, yoga, folozofia sau literatura comparata.

Faptul ca a fost scriitor longeviv o demonstreaza faptul ca opera sa se intinde din perioada interbelica pana in cea contemporana.

Aparitia romanului

Este publicat in 1933 si se constituie ca un roman “exotic” in viziunea lui George Calinescu in care iubirea este vazuta la nivel metafizic “Consider ca Maitrey, ca si Nunta in cer, este un roman de dragoste, semnificatia lor metafizica mi se pare neindoielnica”.

Tip de roman

Considerat roman al experientei de tip erotic si exotic, Maitreyi se incadreaza modernismului, purtand amprenta caracteristicilor romanului subiectiv, naratorul personaj isi comtempla starile sufletesti pe baza experientei traite, jurnalul este parte integrata a textului, iar timpul subiectiv coexista cu alte momente temporale actuale. De asemenea, opera pune accentul pe momentul retrairii sentimentelor, remarcanduse o structura multistratificata:

 • Jurnalul lui Allan
  “Sunt insemnarile mele din acel an”

  • se raporteaza la experienta iubirii ca atare
  • surprinde vocea celui care a trait experienta
  • se pune accentul pe traire a unor sentimente inedite
 • Textul dintre parateze, jurnalul comentat
  “Notele”

  • se raporteaza la un jural martor
  • reprezinta vocea celui care a avut acele sentimente, pe care le-a trait
  • sentimetele sunt filtrate de ratiune
 • Romanul ca text integrator
  “Caietul”

  • reprezinta “o punere in abis”, fiind o poveste despre scrierea romanului
  • reprezinta vocea celui care intelege si da sens experientei traite
  • scrierea romanului reprezinta o etapa a confesiunii ca un pretext, iar naratorul se caracterizeaza prin luciditate

Geneza

Scrierea romanului din perspectiva masculina ofera o viziune a experientei dublata insa din 1976 de romanul “Dragostea nu moare” semnat Maitreyi Devi, perspectiva de astadata fiind feminina.
In memorii (1929) se gasesc pasaje disparate despre modul in care Mircea Eliade s-a intalnit cu familia profesorului Surendranath Dasgupta, al doilea om de cultura al Indiei dupa Rubendranath Tagore. Familia era compusa din “buna tanara si frumoasa doamna Dasgupta”, “cele doua fete Maitreyi si Chabu” si “baietasul de vreo 5-6 ani”.

Maestrul isi gazduieste discipolul in scopul dobandirii de catre Eliade a unor cunostiinte legate de cultura bengaleza si limba sanscrita. In lucrare este povestita scena din biblioteca si sentimentele care au fost declansate: “iubirea s-a implinit asa cum era destinul”. Cei doi se intalnesc inainte de plecarea spre tara a scriitorului intr-o manastire din Himalaya, iar peste 23 ani, tot in Memorii este surprins momentul in care in 1956, in America, Maitrey il vede din intamplare pe Eliade si ii scrie un bilet siil roaga sa se intalneasca “Doresc intradevar foarte mult sa va vad. Am 2 copii, sotul meu este doctor in chimie.”.

Tema operei si explicarea titlului

Considerat roman al experientei, Maitreyi se bazeaza pe experiatiolism sau trainism. Roman care formeaza impresia de viata autentica in care eroii isi consuma experienta iubirii cu intesitate ca o experienta definitorie a existentei.

Ca urmare, tema este reprezentata de iubirea incompatibila, iar subtema este confruntarea intre culturi. Tema are o paleta larga a manifestarii fiind sustinuta de cupluri celebre precum: Triston si Izolda.

Titlul operei Maitreyi coincide cu numele personajului principal feminin, considerat de critica literara un simbol al sacrificiului pentru iubire. De asemenea, Maitreyi este personajul in legatura cu care Pampiliu Constantinescu afirma: “in centrul romanului este fara indoiala figura imateriala si totusi de o prezenta carnala atat de vie a Maitreyiei”. Fiind protagonista romanului, Maitreyi este nativul ce declanseaza diferenta de acceptatiune a iubirii iesind din tiparele hinduse pentru a incerca sa imbratiseze civilizatia europeana.

Structura compozitionala

Romanul suprinde in cele 15 capitole o structura multistratificata ce defineste “romanul indirect”. Se suprapune astfel cele 3 ipostaze ale iubirii, iubirea traita, asumata si spiritualizata.

Romanul este scris la persoana intai din perspectiva unui personaj narator ce devine un alter ego al autorului.

 

7 thoughts on “Romanul experientei – Maitreyi – Mircea Eliade”

 1. Ligia says:

  De ce nu e comentariul intreg? Unde il pot gasi??

  1. Miruna says:

   De ce nu e tot??

   1. admin says:

    Postarea contine materiale cu ajutorul carora puteti sa va faceti voi eseul dupa o anumita schema.

    1. Valentina says:

     Foarte frumos structurat. 🙂

 2. Nicoleta says:

  O mică precizare: Romanul a fost publicat în 1933, nu în 1963. În rest, este corect.

  1. admin says:

   Multumim pentru ajutor, am corectat!

 3. Sandu Eduard says:

  Parerea Mea::
  1.Parere Negativa –Calatorie Prea Multa..
  2.Parere Pozitiva ::Experienta De Viata Al Autorului In Coexistenta,Congruenta,, Cu A Mea..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *