Letopisetul Tarii Moldovei

Letopisetul Tarii Moldovei

Grigore Ureche redacteaza Letopisetul Tarii Moldovei (intre anii 1942-1647), singura sa lucrare cunoscuta, ramasa neterminata aceasta marcheaza inceputul istoriografiei in limba romana.
Forma originala a lucrarii s-a pierdut, parte din text s-a reconstituit dupa notite si dat mai departe in copii cu interventiile sau interpolarile calugarilor copisti Simion Dascal, Misail Calugarul si Axinte Uricariul.
Inaintea Letopisetului exista un capitol introductiv, intitulat “Predoslobvie” in care cronicarul isi expune intentiile si scopul scrierii.

Miron Costin scrie Letopisetul Tarii Moldovei (1975), reconstituind evenimentele petrecute intre anii 1595 si 1661.
Letopisetul Tarii Moldovei scris de Miron Costin subliniaza la randul sau, momentul etnogenezei romanesti, un moment foarte important in continuarea scrierii istorice. Isi exprima indoiala cu privire la sursele prin care reconstituie partea de inceput, dar considera ca aceeasi constiinta a faptului bine-scris, i-a determinat si pe cei din izvoarele istorice. In Letopiset se regaseste aceeasi parte introductiva numita Predoslovie.

Miron Costin prezinta in Letopiset de la Aron Voda inoace, dupa ce Cronica lui Ureche se oprise. El continua sa scrie despre dificultatea vremurilor, de atunci, cate incercari treceau peste popor. Incearca sa-i faca pe oameni constienti de cum era situatia atunci. Acest Letopiset este scris pentru a se pastra cursul tarii, continand tot ceea ce este mai important pentru istoria tarii adica razboaiele si schimbarile importante de-a lungul anului. El considera ca Letopisetul nu trebuie dat uitarii, chiar daca el va muri, oamenii trebuie sa continue acest document.

Spre sfarsitul vietii sale, Ion Neculce, scrie Letopisetul Tarii Moldovei, talentul lui fiind remarcabil.
Pe langa istoria grafica, Ion Neculce scrie si volumul o sama de cuvinte. Volumul este anticipat de 42 de legende, care circulau in vremea aceea in T.M. si prin care sunt explicate o serie de nume ale persoanelor epocii, o serie de evenimente ce au schimbat cursul istoriei sau anumite evenimente din razboaiele date.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *