La hanul lui Manjoala – I.L. Caragiale

Apartenenta la tema lumi fantastice

Ipoteza

Opera “La hanul lui Manjoala” este scrisa de Ion Luca Caragiale si a fost publicata in anul 1898 in “Gazeta sateanului”, si, ulterior in volumul “Nuvele povestiri”.

Textul studiat apartine genului epic si este o nuvela in care actiunea este plasata la limita dintre real si straniu.

Fantasticul este categoria estetica, referitoare la ceea ce este propriu inchipuirii, ceea ce nu poate exista in realitate. Este inrudit cu miraculosul si fabulosul (prezent in legende si basme) si se afla la granita dintre real si imaginar. Acesta este folosit pentru a crea un moment de tensiune, destinat mintilor deschise la orice si capabile sainteleaga irationalul.

Titlul este foarte sugestiv, aflat in stransa legatura cu intreg continutul. In sens propriu, titlul este format dintr-o prepozitie simpla “la”, un substantiv comun “hanul” si unul propriu “Manjoala”, denumind locul in care poposesc oamenii, dar si faptul ca hanul era al sotului Marghioalei. In sens figurat, titlul denumeste locul in care se invarte actiunea, locul unde se petrec vrajile necurate.

Tema textului este lumi fantastice, datorita faptului ca vrajile necurate schimba realul cu fantasticul si ajuta la crearea momentului de tensiune.

Elementele de fantastic care apar sunt supuse in trei categorii, personaje, actiune si simboluri.

Elementele reale care apartin sunt personajele, hanul ca si loc de repaus, drumul strabatut de Fanica pana la han si inapoi, caciula si calul lui, intalnirea cu Gheorghei in spatele hanului la coceni si incendierea hanului.

Elementele fantastice sunt farmecele care au loc asupra lui Fanica, faptul ca Marghioala ramanea mereu tanara datorita farmecelor si iedul.

Faptul ca Marghioala facuse pact cu diavolul, hanul era mereu curat “perdelute albe”, iar tineretea vesnica il determina pe Fanica sa fie innebunit dupa ea. Fanica realizeaza ca ceva ciudat i s-a intamplat si banuieste ca Marghioala ar umbla cu farmece. Peste un timp, acesta observa ca hanul a fost incendiat cu tot cu Marghioala.

Avand in vedere aceste caracteristici, nuvela studiata apartine temei lumi fantastice.

In opinia mea, textul este complex si ofera mai multe momente de tensiune, lasand cititorul sa interpreteze ceea ce este in spatele lor.

 

2 thoughts on “La hanul lui Manjoala – I.L. Caragiale”

  1. Argumentarea este foarte prost facuta + ca exista o gramada de greseli de ortografie.Pentru a argumenta ca textul ,,La hanul lui Mnjoala” apartine fantasticului trebuia sa scrieti de ce si exemple,figuri de stil etc. nu ce este fantasticul.
    Voi aici explicati prin acest text ce este fantasticul nu ca textul apartine fantasticului, in plus se scrie MANJOLOAIA NU MARGHIOALA SAU MARGOALA si aveti o gramada de cuvinte lipite gen “seinvarte” sau “sainteleaga” si iarasi o observatie Fanica se intalneste cu Gheorghe in spatele hanului la coceni nu intr-un lan de porumb !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *