Ion Barbu

Matematicianul Ion Barbu

Din matematician se transpune in lumea literara cu numele de Ion Barbu, marturisind ca “pentru mine poezia e o prelungire a geometriei”.

Poetul isi contureaza demersul liric in canoanele modernismului cu tendinta ermetica, opera sa a fost teoretizata de critici literari precum Tudor Vianu, marele sau prieten, George Calinescu sau Felix Aderca. Opera lui Ion Barbu este impartita in 4 mari etape de catre Felix Aderca: parnasiana, antopannesca, expresionista si saradista.

Tudor Vianu reia in 1935 aceasta clasificare, iar in studiul “Introducere” in poezia lui Ion Barbu va identiica doar 3 etape esentiale: parnasiana, baladicorientala si ermetica.

PARNASIANISM = munte care in mitologia greasca era sediul lui Apollo si al muzelor. Miscare lietara aparuta in poezia franceza intre 1850-1870, ca reactie la romantism. Cultiva poezia de expresie impersonala, poezie erudita, esteta, parnasienii acorda o mare importanta desarvarsirii formale.

ERMETISM = de la zeul greu Hermes. Tendinta generala in arta si in special in poezia moderna manifestata prin predilectia pentru esenta inefabila, ascunsa si de nepatruns a poeziei, dar si pentru limbajul artistic excesiv intelectualizat, greu de inteles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *