Gandirea

Se spune, pe buna dreptate, ca esti ceea ce gandesti. Esti lucrurile la care te gandesti cel mai mult. Esti lucrurile la care nu te gandesti. Asadar, cele bune, cele rele si tot ceea ce se afla intre acestea si la care ne gandim sau nu spun multe despre cine suntem.

Gandirea este dificila. Gandirea este complexa si ea ne diferentiaza de animale pentru ca, bine-inteles ele nu pot gandi si de aceea reactioneaza dupa instinct.

Desi oamenii sunt diferiti, o greseala comuna tuturor este ca majoritatea inclina sa creada asemeni animalelor, adica instinctiv, crezand ca o fac bine. Cand sunt provocati, dovedesc ca sunt foarte putin constienti de ce fac si reactioneaza impulsiv si devin frustrati de dinamica pe care o presupune gandirea adevarata.

Altfel cum ne vom putea controla dependentele daca nu gandim? Asa cum exista o dependenta sanatoasa, exista si una nesanatoasa. Cand suntem mici, dependenta noastra de cei care ne cresc, ne modeleaza gandirea si invatarea. Datorita faptului ca suntem prea mult timp dependenti de ei, riscam sa prindem tiparele lor de gandire care pot deveni ireversibile. De aceea conteaza foarte mult cum gandesc parintii ca sa stie cum sa-si ghideze copiii in viata pentru ca inevitabil asa cum gandeste parintele, asa preia si copilul.

Faptul ca invatarea este cruciala pentru capacitatea noastra de a deveni mai constienti, de a gandi independent si de stapani cunostintele necesarea ne obliga, practic, sa mergem la scoala. Parintii iau o decizie buna cand hotarasc sa-si trimita copilul la scoala deoarece ea ajuta la despartirea de ei si inceputul independentei.

Pentru a deveni adulti sanatosi, trebuie sa ne rezolvam mai intai dilema renuntatii la sentimentele fata de parintii nostrii. Pentru prima oara in viata, copiii experimenteaza tensiunea pierderii. Sunt obligati sa renunte la ceva important pe care nu-l pot avea. Daca nu reusesti sa renunti, mai tarziu iti va fi extrem de dificil sa iti rezolvi alte probleme pentru ca tu, practic, nu ai renuntat la altele inainte.

Cea mai mare minciuna promovata de diferite institutii sociale – care, intr-un anumit fel, decurge din natura noastra umana inclinata spre pacatul lenei – este ca traim ca sa fim tot timpul fericiti. Suntem bombardati de mass-media, de biserica si de mediul de afaceri cu minciuna ca traim ca sa fim fericiti, sa ne simtim comfortabil si impliniti. Dar, v-ati gandit vreodata ca adevaratele momente frumoase sunt cele in care nu ne mai simtim confortabil, cand nu suntem fericiti sau satisfacuti, cand ne luptam si suntem in cautari? Atunci, de fapt suntem cu adevarat in plinul vietii, cand ii cautam sensul si nu ne lasam pacaliti de faptul ca fericirea consta in mancatul alimentelor scumpe sau o vestimentatie vasta si “la moda”.

Daca nu vom incepe sa gandim “bine”, probabil vom sfarsi prin a ne autodistruge.

 

One thought on “Gandirea”

  1. Mihai says:

    Daca nu vom incepe sa gandim “bine”, probabil vom sfarsi prin a ne autodistruge.
    Foarte adevarat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *