Etapele poeziei stanesciene

Etapele creatiei stanesciene

In prima etapa de creatie stanesciana sunt cuprinse volumele Sensul iubirii si O viziune a sentimentelor. Se delimiteaza un eu poetic adolescentin in care sinele este in deplina concordanta cu universul, Starile de fericire absoluta sunt completate de iubire ca sentiment originar al nasterii cuvintelor. Temele predominante sunt iubirea si timpul.

In a doua etapa de creatie stanesciana se regasesc volume precum Omul si sfera, Rosu vertical, Necuvintele, 11 elegii, Laus Ptolemaei. Opera cuprinsa in aceste volume devine o schimbare de zodie deoarece lirismul este interiorizat si reflexiv. Temele predominante ale poeziilor sunt opera si creatorul, ganditorul, timpul scurs ireversibil. Se schimba perceptia asupra temporalitatii, scurgerea timpului fiind dureroasa, iar cantecul devine singura alinare in care versurile se structureaza inefabil. Se insista asupra conditiei poeziei ca opera gandita si asupra conditiei creatorului vazut si in ipostaza de ganditor. Matematica, pe langa poezie, devine cale de cunoastere a universului.

Prin volumul Opere imperfecte (1979) se trece la a treia etapa de creatie stanesciana dominata de meditatie grava, tema mortii si a timpului, schimbarea conceptiei despre arta poetica. Alte volume ale etapei sunt Maretia timpului si Noduri si semne. Poezia de tip arta poetica este metaforica, simbolica, plina de viziune in care poetic se transifugreaza, dorind sa supravietuiasca prin cuvinte.

In lucrarea Nichita Stanescu; orizontul imaginar, criticul Corin Braga sintetizeaza trasaturile celor trei etape astfel:
– poezia metaforica – are o structura mediata, reda o imagine prin alta imagine;
– poezia simbolica si de viziune – are o structura i-mediata, exprimand intuitii si perceptii obscure, ireprezentabile in sine;
metapoezia – transfigurarea poetului in cuvant tradeaza dorinta de a supravietui prin cuvant, dedusa din neputinta de a supravietui in mod direct.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *