Etapele poeziei barbiliene

Etapele poeziei barbiliene

Etapele poeziei barbiliene sunt in numar de trei, fiecare avand rolul si urmarile ei.

Prima etapa

Prima etapa a poeziei barbiliene se caracterizeaza prin obiectivare si impersonalitate. Poezii precum Panteism, muntii Banchizele surprind peisaje impietrite, mineralizate, in care implicarea afectiva lipseste. Nevoia de obiectivare duce la incercarea de a cultiva poeziile cu forma fixa.

A doua etapa

A doua etapa are origine in poezia balcanica si baladele orientale sau atohtone. Ca personaj esential al etapei este conturat Nastratin Hogeam, cel care simbolizeaza dorinta de cunoastere totala. Baladele poetului descriu cetatea Isarlâk, cetate turcita, pestrita in care oamenii isi cauta refugiul pentru a dobandi cunoastere, gest unic in literatura romana, Nastratin Hogea se ofera hrana vie multimii pentru a o ajuta sa evolueze. Dintre poeziile reprezentative se remarca domnisoara Husz, Nastratin Hogea la Isarlâk, Riga Crypto si Lapona Enigel.

Ultima etapa

Ultima etapa de creatie tinde catre expresia incifrata, tinzand astfel catre ermetism. Metaforele sunt greoaie, dar semnificative, iar intelesul lor se face doar pe baza simbolisticii, impuse de poet. Dintre poeziile semnificative in acest sens pot fi numite Oul dogmatic, Ritmuri pentru nuntile necesare, Timbru din ceas dedus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *