Eseu argumentativ – umanism si iluminism

Importanta curentelor literare umanism si iluminism

Realizati un eseu argumentativ in care sa va exprimati opinia despre importanta curentelor culturale si literare “Umanism” si “Iluminism” pentru dezvoltarea literaturii.

Cele doua curente s-au manifestat in spatiul european si romanesc in secolele 16-17 si 18.

ILUMINISMUL este un curent ideologic si cultural manifestat in Franta in secolul al XVIII-lea numit si secolul luminilor datorita evolutiei neasteptate a stiintelor.

UMANISMUL EUROPEAN reprezinta un curent literar aparut in timpul Renasterii (secolul XIV – XVI), mai intai in Italia, extinzandu-se la nivelul Europei care promova o cultura laica si milita pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii umane, bazandu-se pe redescoperirea valorilor antichitatii greco-latine.

In viziunea mea, atat umanismul cat si ilummnismul au pus bazele dezvoltarii culturale si ca urmare literare, deoarece prin doctrina, principii si estetica, cat si prin manifestarile culturale si literale au pus baza de pornire penturu perioadele ulterioare.

Primul argument

Un prim argument in sustinerea viziunii ar fi caracteristici ale curentelor.

ILUMINISMUL EUROPEAN – institutiile feudale erau supuse unor critici severe; se cereau anularea privilegilor feudale, drepturi sociale si politice egale pentru intregul popor. Idealul politic al iluministilor este “moharul iluminat”, care isi guverneaza supusii cu intelepciune, garantandu-le drepturi. Are un spirit rationalist si materialist. Ratiunea constituie pentru iluministi calitatea fundamentala cu care natura l-a inzestrat pe om. Are caracter anticlerical si laic. Iluministii pledeaza pentru eliberarea spiritului de prejudecati sau superstitii si cauta, ca si umanistii, sa elibereze individul de sub puterea bisericii. Propune accesul poporului in educatie si emanciparea lui prin cultura. Educatia tine in egala masura de trup si suflet.

Reprezentantii iluminismului european in Franta sunt Voltaire, Jean-Jackques Rousseau, in Anglia Daniel Defae, Jonnathan Swift, in Germania Johann Wolfgang Goethe.

ILUMINISMUL ROMANESC – iluminismul in Tarile Romane patrunde intre anii 1780-1830. Manifesatrile curentului literar si cultural au ecouri mai slabe in Tarile Romane si datorita regimului de asuprire sociala si politica, ecourile sunt puternice in cadrul Transilvaniei. In Tarile Romane se remarca prezenta episcopului ilumist Chesarie de la Ravnic, in special filozof si istoric. In zona Transilvaniei aflata sub ocupatie austroungara se regasesc coordonate ale manifestarilor iluministe apusene. La final de sec. 18 si inceput de sec. 19 este inregistrata activitatea unei grupari cunoscuta si sub numele de scoala Ardeleana, cea care isi propune sa lupte pentru libertate si egalitate in drepturi sociale si politice cu celelalte natiuni privilegiate din Transilvania. Se remarca discriminarea intre natiunile ce compun populatia Transilvaniei in documentul intitulat unirea celor trei natiuni (Unio-Trium-Natiorum).

Documentul numea pe nobilii sasi, secui si maghiari ca locuitori cu drepturi depline in zona transilvana, iar in timp ce romanii, cea mai numeroasa populatie si mai veche pe acele meleaguri erau tolerati. Scoala Ardeleana, in plan cultural, si-a indreptat atentia catre studiul istoriei si a limbii romane.

Reprezentantii iluminismului romanesc Chesarie de la Ravnic, Samuil Micu Klein, Gheorghe Sincai, Petru Maior, Ion Budai Deleanu.

UMANISMUL EUROPEAN reprezinta un curent literar aparut in timpul Renasterii (secolul XIV – XVI), mai intai in Italia, extinzandu-se la nivelul Europei care promova o cultura laica si milita pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii umane, bazandu-se pe redescoperirea valorilor antichitatii greco-latine. Umanismul are ca preocupare omul si problematica sa considerand o fiinta umana perfecta, care este armonios fizic si intelectual, pasionat de toate formele de cunoastere, cu o cultura vasta, stapan pe limbile clasice, muzica, filozofie si stiinte. Prototipul omului universal fiind reprezentat prin excelenta de Leonardo da Vinci. Printre trasaturile umanismului european se numara urmatoarele.

Acesta pune accept pe faptul ca omul este o fiinta rationala, libera, inzestrata cu demnitate si liber arbitru, capabil sa decida ceea ce este bine si rau, avand un caracter perfectibil. Invamanatul se orienteaza si el catre disciplinile umaniste: studierea limbilor vechi, a poeticii, a istoriei, a filozofiei, a moralei, dar si a educatiei fizice si a igienii, punandu-se accent si pe sanatate fizica.
Reprezentantul umanismului european este Leonardo da Vinci.

UMANISMUL ROMANESC s-a manifestat mai tarziu decat cel european, mai precis in secolele XVI-XVIII, fiind considerat perioada de maxima efervescenta a acestui curent literar in Tarile Romane. A patruns la noi prin scrierile in limba greaca si latina care circularu in tipariturile romanesti. Cronicarii moldoveni, Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, erau boieri luminati, cunoscatori de limbi straine cu studile facute in strainatate. Scopul lucrarilor istorice realizate de acestia era fomrarea cunostintei nationale, formarea cunostintei apartenente la o tara si un neam. In acelasi timp, lucrarile istorice apartinand acestora argumenteaza etnogeneza romaneasca si latinitatea limbii romane.
Reprezentantii umanismului romanesc sunt cei trei cronicari moldoveni, Grigore Ureche, Miron Costin si Ion Neculce.

Al doilea argument

Un al doilea argument pentru fundamentarea viziunii personale ar fi dezvoltarea umanismului cu privire la cei trei cronicari moldoveni si letopisetul Moldovel, cat si domnitorul Dimitrie Cantemir cu cateva lucrari, continuandu-se cu dezvoltarea scolii ardelene si cateva lucrari.

Grigore Ureche redacteaza Letopisetul Tarii Moldovei (intre anii 1942-1647), singura sa lucrare cunoscuta, ramasa neterminatal aceasta marcheaza inceputul istoriografiei in limba romana. Forma originala a lucrarii s-a pierdut, parte din text s-a reconstituit dupa notite si dat mai departe in copii cu interventiile sau interpolarile calugarilor copisti Simion Dascal, Misail Calugarul si Axinte Uricariul. Inaintea Letopisetului exista un capitol introductiv, intitulat “Predoslovie” in care cronicarul isi expune intentiile si scopul scrierii.

Miron Costin scrie Letopisetul Tarii Moldovei (1975), reconstituind evenimentele petrecute intre anii 1595 si 1661. Letopisetul Tarii Moldovei scris de Miron Costin subliniaza la randul sau, momentul etnogenezei romanesti, un moment foarte important in continuarea scrierii istorice. Isi exprima indoiala cu privire la sursele prin care reconstituie partea de inceput, dar considera ca aceeasi constiinta a faptului bine-scris, i-a determinat si pe cei din izvoarele istorice. In Letopiset se regaseste aceeasi parte introductiva numita Predoslovie. Miron Costin prezinta in Letopiset de la Aron Voda inoace, dupa ce Cronica lui Ureche se oprise. El continua sa scrie despre dificultatea vremurilor, de atunci, cate incercari treceau peste popor. Incearca sa-i faca pe oameni constienti de cum era situatia atunci. Acest Letopiset este scris pentru a se pastra cursul tarii, continand tot ceea ce este mai important pentru istoria tarii adica razboaiele si schimbarile importante de-a lungul anului. El considera ca Letopisetul nu trebuie dat uitarii, chiar daca el va muri, oamenii trebuie sa continue acest document.

Spre sfarsitul vietii sale, Ion Neculce, scrie Letopisetul Tarii Moldovei, talentul lui fiind remarcabil. Pe langa istoria grafica, Ion Neculce scrie si volumul o sama de cuvinte. Volumul este anticipat de 42 de legende, care circulau in vremea aceea in T.M. si prin care sunt explicate o serie de nume ale persoanelor epocii, o serie de evenimente ce au schimbat cursul istoriei sau anumite evenimente din razboaiele date.

Pentru emanciparea poporului prin cultura, Gheorghe Sincai initiaza un program la educatie militand pentru infiintarea a 300 de scoli in limba romana. Datorita nevoii de manuale se scriu abecedare, aritmice si carti. O parte din aceste suporturi de curs au fost scrise de membrii eruditi ai scolii Ardelene Samuil Micu Klein, Gheorghe Sincai, Petru Maior, Ion Budai Deleanu. Toti acestia au facut studii in strainatate, Roma si Viena, unde au cercetat documente ce atestau originea latina a poporului roman s a limbii latine, continuitatea si unitatea istrica a poporului roman. Ca un aspect aparte fata de iluminismul european, manifestarile scolii Ardele imbratiseaza emanciparea nationala in cadrul dorintei de obtinere a dreptului pentru romani cu iluminarea prin cultura. Reprezentantii scolii Ardelene pledau, ca si iluministii europeni pentru accesul poporului la educatie si emanciparea lui prin cultura; de aceea ei pun bazele invatamantului romanesc in Transilvania.

Din punct de vedere literar, iluminismul romanesc nu este foarte bine reprezentat. Ajutorul celor mai importante opere literare a iluminismului romanesc si, totodata al primei epopei din literatura romana Tiganiada, este de Ion Budai-Deleanul scrisa dupa modelul Iliadei lui Homer.

Concluzie

Ca urmare a celor evidentiate, ilustrate si argumentate anterior, curentele culturale au pus baza celor literare, asigurant dezvoltarea culturii in spatiile de manifestare si ca urmare au dezvoltat literatura.

 

One thought on “Eseu argumentativ – umanism si iluminism”

  1. Adrian says:

    Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *