Dezumanizarea morala – “Ghita” – Moara cu noroc

Dezumanizarea morala – “Ghita”

Moara cu noroc – Ioan Slavici

 

Realizati un eseu argumentativ in care sa argumentati dezumanizarea si decaderea morala a personajului Ghita din opera “Moara cu noroc”.

Personajul principal “Ghita”din opera literara “Moara cu noroc”participa la schimbarea statutului social si moral. Dezumanizarea personajului semnifica pierderea caracterului sau a sentimentelor omenesti. Acesta decade schematic incepand cu indepartarea de propria familie si sfarsind cu uciderea propriei sotii.

In opinia mea, dezumanizarea personajului principal este conturata in nuvela psihologica “Moara cu noroc”, parcurgand diferite etape.

In primul rand, prima etapa a dezumanizarii este trecerea de la statutul de cizmar onest la carciumarul influentat de ideea imbogatirii, parvenit si astfel devine hangiu. Dupa ce apare Lica Samadaul, Ghita devine tot mai influentat de acesta, ajungand sa-si schimbe caracterul de la un om cinstit si onest la hot si materialist.

In al doilea rand, Ghita se indeparteaza treptat de familie si mai ales de sotie, iar la un moment dat isi doreste sa-I lipseasca toate astea pentru a se dedica total afacerii, fiind influentat pe la spate de Lica. El, treptat, devine complicele lui la diverse lucruri necurate: jefuirea arendasului, uciderea unei femei si a unui copil.

In al treilea rand, personajul principal devine tot mai strain fata de toti si chiar de sine, fiind arestat si acoperindu-l pe Lica de faptele lui, isi da seama ca Samadaul vrea sa-l stapaneasca. El se hotaraste sa-l dea pe mainile justitiei, oferindu-I dovezi jandarmului Pintea, dar nu reuseste sa fie sincer, dovenind lacomia de bani si totodata setea de razbunare. Ghita isi pastreaza jumatate din suma pentru a se asigura ca ramane si el cu ceva.

De asemenea, ultima treapta a dezumanizarii o coboara cand se hotaraste sa-si ofere propria nevasta ca un alt semn de razbunare, sacrificand ce are mai iubit pe lume, vrand sa salveze totul, dar stiind ca se distruge in acelasi timp. Surprinzator pentru el, sotia lui il inseala, scarbita de lasitatea lui Ghita si de faptul ca se instrainase de ea si de familie. Afland acestea, Ghita o ucide. Acest ritual savarsit cu calm tocmai pentru a-si ingropa propriile greseli, dar omorul ia intelesul unui act de dragoste, vrand sa-si “spele”sotia de pacatele ei, stiind ca nu mai exista nicio cale de intoarcere nici pentru ea.

Pe de alta parte, viata lui Ghita este incheiata indirect de Lica Samadaul, ducandu-si la bun sfarsit razbunarea. Personajul odata trecut prin toate etapele dezumanizarii, isi incheie destinul impacat ca sotia lui a fost pedepsita pentru infidelitate tocmai de el.

Avand in vedere aceste argumente, dezumanizarea lui Ghita incepe cu schimbarea statutului social, iar apoi cel moral dupa care setea de bani se de razbunare il conduce pe culmile nebanuite ale pacatului, impingandu-si propria sotie catre dusmanul sau, pedepsind-o prin ucidere.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *