Curent literar

Curent literar – miscare literara dintr-o anumita perioada social-istorica, reunind scriitori care impartasesc principii estetice similar, se raporteaza intr-o maniera comuna la o anumita traditie literara (la inceputurile lor, au caracter polemic fata de traditie), concorda in preferintele pentru anumite genuri si specii literare si utilizeaza in opera lor modalitati artistice similar. Principiile estetice ale unui curent sunt cristalizate, de obicei, intr-un manifest literar, dar exista si curente reprezentate de mai multe manifeste.

Curentele literare nu exista in stare pura, intre ele aparand interferente, iar opera unui mare scriitor nu poate fi subsumata in totalitate unui singur curent. Marii scriitori depasesc limitele unui curent sau ilustreaza mai multe curente literare, dar isi creeaza opera intr-o epoca sau in alta; clasificarea lor se face din motive didactice, insa fara a putea surprinde originalitatea operei sau interferentele specifice.

Nu exista in realitate un fenomen artistic pur, clasic ori romantic. […] Clasicism – Romantism sunt doua tipuri ideale, inexistente practice in stare genuine, reperabile numai la analiza in retorta.

(George Calinescu, Clasicism, romantism si baroc,
in volumul Impresii asupra literaturii spaniole)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *