Caracterizarea comisului Ionita

Caracterizarea comisului Ionita

Comisul Ionita este personajul literar-narator din opera Iapa lui Voda, prima povestire din volumul Hanu Ancutei, publicat in anul 1928.

Personajul poate fi caracterizat direct si indirect, caracterizarea directa fiind facuta de narator sau de alte personaje, dar si autocaracterizarea (daca exista), iar cea indirecta prin fapte, limbaj, gesturi, nume etc.

Caracterizarea directa facuta de narator

Caracterizarea directa facuta de narator arata simpatia lui fata de comis si subliniaza faptul ca este un personaj des intalnit la han. El se incadreaza in atmosfera feerica create la han, fiind cel care adduce veselie si buna voie, indemnandu-I pe cei din jur sa spuna povesti. Experienta lui il face atotstiutor, de unde provine si pasiunea pentru a spune sau a asculta povesti. Portretul fizic realizat de narrator sugereaza hotararea personajului pe propria persoana “era un om nalt, carunt, cu fata uscata si adnac brazdata”.

Autocaracterizarea

Autocaracterizarea demonstreaaza faptul ca personajul este mandru de el si de calul sau, dar ii lasa pe ceilalti sa trga concluzii dupa ce termina de povestit “dupa asta puteti cunoaste ce fel de om sunt eu”, “cal ca mine n-are nimeni”.

Caracterizarea indirecta prin limbaj

Caracterizarea indirecta prin limbaj demonstreaza ca are harul vorbirii si reactioneaza atunci cand este ironizat, cautand alte argumente in sustinerea punctului sau de vedere sic el ami important se confeseaza fara retinere. Are simtul umorului si face haz de necaz, incercand sa se consoleze, de exemplu cu Voda atunci cand descopera ca l-a insultat fara sa-si dea seama.

Caracterizarea indirecta prin fapte

Caracterizarea indirecta prin fapte sugereaza sensibilitatea comisului, dar si istetimea si perseverenta. Faptul ca nu se da batut pana nu reuseste, dar si atitudinea sa demna si corecta sustinuta de probe si dovezi. Contactul cu boierul de la han ii arata generozitatea, dar si umorul, dar apoi contactul cu Voda ii produce emotii care se transofrma in teama care se risipeste datorita atitudinii positive a lui Voda. Comisul Ionita isi continua gluma, rasufland usurat si multumit ca I s-a facut dreptate.

Caracterizarea indirecta prin nume

Caracterizarea indirecta prin nume arata ca personajul “comisul Ionita” are un nume sugestiv, unde “comis” inseamna dregator, in vechea organizare sociala, boier de rangul doi, care avea in sarcina sa grajdurile domnesti, iar Ionita este un substantiv propriu care arata ca este un om de la tara.

 

2 thoughts on “Caracterizarea comisului Ionita”

  1. Ciolac Sultana says:

    Inadmisibil de multe greseli dactilo pentru un text de limba romana la nivel de bacalaureat.
    Necesita corectari.

    1. admin says:

      Buna. Poti sa contribui si sa ne ajuti sa corectam greselile! Ne-ar fi de mare ajutor. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *