Caracterizare Otilia Mărculescu

Enigma Otiliei – George Călinescu

Caracterizare Otilia Marculescu

Tipologizare

Otilia este personajul principal din opera “Enigma Otiliei” de George Calinescu (citește Eseul argumentativ – Enigma Otiliei). Ea este caracterizata direct si indirect, fiind tipul eternului feminin, dar si proiectia autorului in ipostaza feminina.

Moduri de caracterizare

Caracterizarea directa

Caracterizarea directa facuta de narator arata varsta de 18 ani, tanara, fiica celei de-a doua sotii a lui Costache Giurgiuveanu, el crescand-o ca pe fiica lui. Ea se diferentiaza de celelalte personaje prin aflarea in mod permanent intr-un proces dinamic, in continua devenire.

Caracterizarea directa facuta de alte personaje contureaza portretul fizic, relatat indiret prin ochii lui Felix, care sugereaza trasaturile sale morale de delicatete, tinerete, farmec, inocenta si maturitate “un cap prelung si tanar de fata, incarcat de bucle, cazand pana la umeri. Fata subtirica, imbracata intr-o rochie foarte larga pe poale, dar stransa tare la mijloc.” Mos Costache o iubeste pe “fe-fetita mea”, el fiind “papa” care primeste de la ea un strop de voiniciune, tinerete si lumina, la simpla prezenta a fetei radea. Pentru Felix, Otilia este o fata deosebita, admirabila, pe care o iubeste, dar a carui comportament merge dincolo de puterea sa de intelege. Pascalopol vede in Otilia o “mare strensarita”, “un temperament de artista, femeie in devenire”. In ochii rai ai Aglaei, Otilia este o amenintare la averea lui Costache si o considera o “usuratica” care cucereste mintile baietilor din familie. In ochii lui Stanica Ratiu, Otilia este fata delicioasa, relista.

Autocaracterizarea

Otilia Marculescu nu spune prea multe lucruri despre ea, ci lasa faptele sa vorbeasca de la sine. Este copilaroasa si matura in acelasi timp “Eu am un temperament nefericit, ma plictisesc repede, sufar cand sunt contrariata”

Caracterizarea indirecta

Caracterizarea indirecta prin fapte, actiuni si gesturi arata ca Otilia este un personaj complex cu un comportament derutant, fiind capabila de emotii puternice, pentru a trece cu usurinta de la o stare la alta, imprastiata si visatoare dar si lucida. In relatia cu celelalte personaje, ea da dovada de intelegere. Ea il iubeste pe Felix, fiind pentru aceasta prima experienta erotica, dar penduleaza intre el si Pascalopol. Motivatia alegerii poate fi considerat un act de sacrificu pentru Felix, al carui viitor l-ar fi ruinat alegandu-l.

Concluzie

In concluzie, eseul caracterizare Otilia Marculescu – Otilia este asadar, eternul feminin, plin de mister, trainic si cuceritor, care fascineaza prin sensibilitate si maturitate.

13 thoughts on “Caracterizare Otilia Mărculescu”

 1. Marcu.A says:

  Foarte buna caracterizarea a ajutat mult mersi.

 2. Andrei says:

  Multumesc pentru caracterizarea Otiliei si lui Felix.

  1. Andrei says:

   Am gasit alte probleme si aici: “car eprimeste”; “mare strensarita”.

   1. admin says:

    Multumim, am corectat 🙂

 3. Andreea says:

  Otilia este personaj principal din cate stiu :d

  1. Nelly says:

   Chiar este 🙂

   1. admin says:

    Va multumim pentru ajutor, am corectat. 🙂

 4. Hap says:

  “Caracterizarea indirecta facuta de alte personaje”. Caracterizarea facuta de alte personaje se incadreaza in tipologia caracterizarii directe.

  1. admin says:

   Multumim, am corectat!

 5. Petr. says:

  Caracterizare indirecta apoi mentionati un citat spus de ea.. e autocaracterizare.

  1. admin says:

   Multumim, am corectat! Te invitam sa ajuti si la celelalte comentarii daca gasesti ceva in neregula.

   Spor la invatat si numai note bune! 🙂

 6. George Viorel says:

  Foarte bună descrierea , dar mai aveti greseli in continut ,v-as sfătui să le corectati inainte sa le vada altii

 7. ff says:

  Esti foarte frumoasa sincer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *