Caracterizare Otilia Marculescu

Otilia este personajul secundar din opera “Enigma Otiliei” de George Calinescu. Ea este caracterizata direct si indirect, fiind tipul eternului feminin, dar si proiectia autorului in ipostaza feminina.

Caracterizarea directa facuta de narator arata varsta de 18 ani, tanara, fiica celei de-a doua sotii a lui Costache Giurgiuveanu, el crescand-o ca pe fiica lui. Ea se diferentiaza de celelalte personaje prin aflarea in mod permanent intr-un proces dinamic, in continua devenire.

Caracterizarea indirecta facuta de alte personaje contureaza portretul fizic, relatat indiret prin ochii lui Felix, care sugereaza trasaturile sale morale de delicatete, tinerete, farmec, inocenta si maturitate “un cap prelung si tanar de fata, incarcat de bucle, cazand pana la umeri. Fata subtirica, imbracata intr-o rochie foarte larga pe poale, dar stransa tare la mijloc.” Mos Costache o iubeste pe “fe-fetita mea”, el fiind “papa” care primeste de la ea un strop de voiniciune, tinerete si lumina, la simpla prezenta a fetei radea. Pentru Felix, Otilia este o fata deosebita, admirabila, pe care o iubeste, dar a carui comportament merge dincolo de puterea sa de intelege. Pascalopol vede in Otilia o “mare strensarita”, “un temperament de artista, femeie in devenire”. In ochii rai ai Aglaei, Otilia este o amenintare la averea lui Costache si o considera o “usuratica” care cucereste mintile baietilor din familie. In ochii lui Stanica Ratiu, Otilia este fata delicioasa, relista.

Caracterizarea indirecta prin fapte, actiuni si gesturi arata ca Otilia este un personaj complex cu un comportament derutant, fiind capabila de emotii puternice, pentru a trece cu usurinta de la o stare la alta, imprastiata si visatoare dar si lucida. Este copilaroasa si matura in acelasi timp “Eu am un temperament nefericit, ma plictisesc repede, sufar cand sunt contrariata”. In relatia cu celelalte personaje, ea da dovada de intelegere. Ea il iubeste pe Felix, fiind pentru aceasta prima experienta erotica, dar penduleaza intre el si Pascalopol. Motivatia alegerii poate fi considerat un act de sacrificu pentru Felix, al carui viitor l-ar fi ruinat alegandu-l.

Otilia este asadar, eternul feminin, plin de mister, trainic si cuceritor, care fascineaza prin sensibilitate si maturitate.

4 thoughts on “Caracterizare Otilia Marculescu”

 1. Marcu.A says:

  Foarte buna caracterizarea a ajutat mult mersi.

 2. Andrei says:

  Multumesc pentru caracterizarea Otiliei si lui Felix.

  1. Andrei says:

   Am gasit alte probleme si aici: “car eprimeste”; “mare strensarita”.

   1. admin says:

    Multumim, am corectat 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *